Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja

Lekovita svojstva banje se koriste za oboljenja organa za varanje i secerne bolesti, ginekoloskih problema, mokracnih puteva i digestivnog trakta, stanje posle hirurskih intervencija na organima za varenje, kamenje u mokracnim putevima, cira na zelucu i dvanaestopalacnom crevu.

Vrnjacka banja nalazi se u Centralnoj Srbiji, u neposrednoj blizini grada Kraljeva, na 200 km od Beograda. Vrnjacka banja je jedna od najposecenjijih, najvecih i najpoznatijih banja u Srbiji, u kojoj lekovite vode koriste kako strani, tako i domaci turisti. Dopuna kvalitetnim lekovitim svojstvima banje su okolna planinska izletista, kulturno-istorijski spomenici, manastiri i crkve.

Banja ima cetiri izvora lekovitih mineralnih voda koja pripadaju toplim mineralnim vodama koje su alkalne ugljeno-kisele homeoterme i hladnim mineralnim vodama iz grupe alkalno zemno-alkalnih ugljeno-kiselih akrotopega. Lekovita svojstva banje se koriste za oboljenja organa za varanje i secerne bolesti, ginekoloskih problema, mokracnih puteva i digestivnog trakta, stanje posle hirurskih intervencija na organima za varenje, kamenje u mokracnim putevima, cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu. U Vrnjackoj banji, u hotelu Merkur mozete iskoristiti programe brze dijagnostike, „zivot sa dijabetesom“, gastro programe, programe za mrsavljenje, programe osteoporoze itd.

Banja je poznata po svojim manifestacijama tokom letnjeg perioda godine, kocertima i kulturnim vecerima. Pored kulturne ponude u samom gradu, okolina banje poznata je po manastirima i crkvama, a najpoznatiji manastiri u okolini banje su Zica iz XIII veka, centar pravoslavne vere i Studenica iz XII veka. U celoj banji proteze se lepo ureden park kroz koji protice potok koji ce vasu setnju uciniti prijatnijom, a u neposrednoj blizini je planina Goc koja je pogodna za kratke izlete.U Vrnjackoj banji se polaze velika paznja na sport i pripreme sportista te banja raspolaze sportskim terenima za fudbal i hala opremljena za kosarku, rukomet, borilacke sportove, a na pomenutoj planini Goc nalaze se ski staze idealne za pocetnike i iskusne skijase tokom zimskog dela godine.