Soko banja

 

Soko Banja

Sokobanja raspolaze sa vise hotela i u poslednje vreme sve kvalitetnijim privatnim smestajem apartmanskog tipa. Bogatstvo mineralnih voda privlaci one kojima je potrebno lecenje hronicnog bronhitisa, bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, poviseni krvni pritisak, hronicni reumatizam, isijas, malokrvnost.

Na 200. kilometru autoputa Beograd-Nis-Solun odvaja se kod Aleksinca put do Sokobanje u duzini od 30km. Smestena u kotlini izmedu velicanstvenog Rtnja (1560 m), Ozrena (1117 m) i Device, Sokobanja se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini od oko 400 m, sa izuzetno blagom klimom i bogatim izvorima mineralnih voda i u svetu cuvenih po svojoj lekivitosti. Jedno je od posecenijih banjsko-klimatskih i turistickih mesta u nasoj zemlji.

Termalni izvori Sokobanje spadaju medu najradioaktivnije u nasoj zemlji. Njihova temperatura krece se od 28 do 45 0C. Radioaktivni gas radon, sa radioaktivnoscu od 33,7 do 50 MJ, takodje se koristi u lecenju.

Bogatstvo mineralnih voda privlaci one kojima je potrebno lecenje (hronicni bronhitis, bronhijalna astma, psihoneuroze, neurastenije, poviseni krvni pritisak, hronicni reumatizam, isijas, malokrvnost, neke zenske bolesti, iscrpljenost i rekonvalescenti), ali Sokobanja je i steciste zdravih ljudi zeljnih odmora, razonode, setnji kroz nedirnutu prirodu prepunu cistog planinskog vazduha, kupanja u jezeru na Ozrenu ili Bovanskom jezeru ili u bazenima sa mineralnom vodom. Specijalna bolnica Soko banja osnovana je 1977. godine.

Sokobanja raspolaze sa vise hotela i u poslednje vreme sve kvalitetnijim privatnim smestajem apartmanskog tipa.

Hotel Zdravljak – Nalazi se u neposrednoj blizini autobuske stanice, pored same obale pitome reke Moravice. Tradicionalna gostoljubivost ugostiteljskih radnika, ambijent iusluge cine Hotel“Zdravljak“ centralnim objektom turisticke ponude Sokobanje. Sa 540 postelja, 2 apartmana, kongresnom salom (210 sedista), dva bazena sa termalnom vodom, saunom, automatskom kuglanom i streljanom, dva terena za kosarku, tri terena za mali fudbal, teren za odbojku na pesku, zatvorenim bazenom I ostalim sadrzajima to je hotel najveceg kapaciteta i najraznovrsnije ponude

Hotel Moravica – Uzvisenje kraj reke, na kome je lociran hotel, omogucava mu dominantan polozaj u odnosu na okolinu, sto pruza gostima izuzetan dozivljaj bogatstva prirode ovog kraja. Kapacitet smestaja je oko 200 lezajeva u 6 apartmana, 15 jednokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, restoran sa 400 mesta, salon za bankete, nacionalni restoran, dva aperitiv-bara, i jedinstvenu kongresnu dvoranu. Za svoje goste hotel redovno prireduje vecernji muzicko-zabavni program uz gastronomske specijalitete ovoga kraja.