Malta

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostrvska država u središtu Mediterana, južno od Sicilije (80 km).

Sastoji se od pet ostrva od kojih je najveće Malta, zatim Gozo, Comino, Cominotto i Filfla. Površina celog arhipelaga je 316 km2 na kome živi oko 400.000 stanovnika, a godišnje ga poseti više od million turista. Dužina morske obale je 137 km.

Mali arhipelag oduvek je bio strateški centar na kome su traga ostavljali Feničani, Rimljani, Vizantijci, Arapi, Normani, Kastiljci, Francuzi i Britanci … Skoro 2,5 veka na njoj su boravili Malteški vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja. Malta je kao dugogodišnja britanska kolonija stekla nezavisnost 1974. godine.

Glavni grad je Valeta, grad tvrđava u kojoj se krije krstaška istorija, poznate palate i crkve. Osnovao ju je, u 16 veku, Žan De La Vale. Udaljena je od Luqe, jedinog aerodroma na ostrvu 6 km.

Dva najveća turistička centra su Slimi i St Julians sa uglavnom stenovitom obalom. Lokalni autobuski saobraćaj je odlično organizovan, a vožnja čuvenim oldtajmer autobusima je sama po sebi doživljaj.

Bugiba i Qawra

Qawra sa susednom Bugibom nalazi se na severoistoku ostrva, u zalivu St Paul, na 30 minuta vožnje lokalnim autobusom od Valete (18 km).

Živopisno turističko mesto na obali, sa mnoštvom taverni, pabova, prodavnica, i šetalištem uz more koje ovo mesto spaja sa nekadašnjim ribarskim selom Sent Pol.

Nema peščanu plažu, ali turisti uživaju u vodenim sportovima, kupaju se i sunčaju na stenovitoj obali ili odlaze lokalnim autobusom, 20-ak minuta vožnje, do čuvene peščane plaže Meliha.

Međunarodni aerodrom u Luqi je udaljen 17 km.

Slima

Slima (na malteškom uteha), turistički gradić na severoistočnoj obali Malte, sa pogledom na glavni grad Valetu sa jedne strane i na otvoreno more s druge.

Slima je mesto u kome odseda najviše turista i gde se nalazi najveći broj hotela, restorana, pabova, prodavnica i najveći shopping centar. Predstavlja najveći trgovački centar na ostrvu. Poznata je po Štrandu, promenadi uz more dugoj 3 km.

Glavnom ulicom uz more saobraća lokalni autobus povezujući na brz i jeftin način Slimu sa St.Juliansom i Valetom. Od međunarodnog aerodroma Luqa udaljena je 9 km.

St Julians

St Julians, u produžetku Slime, uključuje manje zalive Balluta Bay i Spinola Bay, novu marinu Portomaso.

Osim po većinom luksuznim hotelima sa četiri i pet zvezdica, ovaj deo ostrva poznat je i po Pacevillu, centru noćnog života, noćnim klubovima, pabovima, restoranima, diskotekama, Dragonara kazinu, bioskopima, kuglanama, šoping centru i peščanoj plaži, St Julians Bay.

U vlasništvu hotela Westin Dragonara Resort su dva letnja lida, a jedno od njih, Reef Club, otvoreno je i za kupače koji nisu gosti hotela. Ulaznica nije skupa, a uključuje pristup peščanoj plaži i vodenim sportovima. St Julians je udaljen od aerodroma 8,5 km.