Sicilija

Najveći deo Italije je veliko poluostrvo u Sredozemnom moru, gde zajedno s ostrvima – Sicilijom i Sardinijom – stvara zasebna mora.

Apenini su gorski lanac koji se proteže duž čitavog poluostrva i na severozapadu se spaja s planinskim lancem Alpa, koji polukružno zatvara Italiju na severu. Na severu je velika aluvijalna nizija reke Po i njenih pritoka, koji se spuštaju s Alpa, Apenina i Dolomita. Ostale važne reke su Tiber, Adige i Arno.

Italija je poznata po umetnosti, kulturi i brojnim spomenicima, od kojih su najslavniji kosi toranj u Pizi i Coloseum u Rimu. U Italiji se svakako uživa i u autentičnoj hrani (svim vrstama testenine, picama i sladoledu), kao i u odličnim vinnima, modi, dizajnu, operi …

Italija je začela evropsku renesansu tokom 14. i 15. veka. Pečat na zapadnoj kulturi ostavili su bezbrojni italijanski geniji: pjesnici Dante i Petrarca, pisci Boccaccio, Casanova, Machiavelli i Castiglione, slikari Leonardo da Vinci, Raffaello i Michelangelo Buonarroti, arhitekti Bernini i Palladio, kompozitori Vivaldi, Paganini, Puccini, Rossini i Verdi, filmski režiseri Antonioni i Fellini, filozof Giordano Bruno. Ne zaboravimo i Casanovu.

Sicilija – najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike.

Burna istorija i veličanstveni predeli čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada tome dodate jedinstveni ukus vina i tradicionalna jela, poželećete da se Vaš boravak ovde nikada ne završi.

Sicilija površine je 25.710 km2 koja uključuje i okolna manja ostrva, ovo je najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od pet miliona stanovnika, od toga najviše u Palermu. Ostrvo je poznato po nekim od najvažnijih turističkih lokaliteta u Italiji.

Sicilija se ističe po sopstvenoj istoriji, kulturi, umetnosti, arhitekturi, kuhinji i jeziku. Istorija je vrlo bogata. Prvobitne stanovnike Sicilije činila su tri plemena: Sikanci koji su došli sa Pirinijeskog poluostrva, Elimi koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije oko 1200. godine pre nove ere, nakon njih Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi… Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju svetski poznatih vina od koji su najpoznatija Marsala, Moscato di Pantelleria, Nero d’Avola, Etna …

Sicilija | Italija

Burna istorija i veličanstveni predeli čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada tome dodate jedinstveni ukus vina i slasna tradicionalna jela, poželećete da se Vaš boravak ovde nikada ne završi.

Istorija je vrlo bogata, prvobitni stanovnici Sicilije činila su tri plemena: Sikanci koji su došli sa Pirinijeskog poluostvra, Elimi koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije oko 1200. godine pre nove ere, nakon njih Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi …

Tradicionalni uzgoj vinove loze omogućava proizvodnju svetski poznatih vina od koji su najpoznatija Marsala, Moscato di Pantelleria, Nero d’Avola, Etna …

Palermo

Palermo, peti po veličini grad Italije, glavni grad istoimene pokrajine Sicilije, poznat je kao središte Sicilije i nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije. Stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, Manastir San Đovani delji Eremiti …

Ako ste ljubitelj filma „Kum“ imate priliku da uživo vidite autentičnu scenografiju. Savoca i Forca d’Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Posetite i čuveni bar „Vitteli“ gde je sedeo Majkl Korleone i gde možete kupiti suvenire.

Ne propustite sicilijanska vina, čuvene kanole – najpoznatiju lokalnu poslasticu pravljenu od sira „rikota“.

Terasini

Terasini je primorsko mestašce locirano između Palerma i mesta Trapani. Nalazi se u zalivu Catellmare, 24 km zapadno od Palerma do kojeg se stiže lokalnim autobusima. Obeležje grada je centralni Trg i katedrala koji uveče poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života.

Cinisi

Cinisi je malo letovalište, 35 km severo-zapadno od Palerma. Karakterišu ga čisto more i maslinjaci u okolini, ali je poznato i kao mesto u kojem je svoju inspiraciju nalazio italijanski pesnik Đovani Meli.

Isola Delle Femmine

Isola Delle Femmine, mestašce sa jednom od najlepših plaža na severnoj obali Sicilije, udaljeno je od Palerma oko 15 km i jedno je od letovališta koje se preporučuje za miran odmor.

Casteldaccia

Casteldaccia se nalazi 20 km jugoistočno od Palerma i oko 45 km od aerodroma Dobilo je naziv po srednjovekovnom zamku Castel d’Accia. Poznato je i po vinariji „Vini Corvo“ ali i po brojnim kafeima, restoranima i dugim plažama. Nedaleko je i Santa Flavia, još jedno u nizu mesta koje se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja.

Mondello

Mondello, nekada ribarsko naselje, danas fascinantno primorsko mestašce, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma. Prednost ovog mesta je klima i fizičko geografski položaj. Nalazi se u malom zalivu okružen planinama Monte Gallo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije.

Trabia

Trabia, tipično ribarsko mestašce, smešteno je na pola puta od Palerma do Ćefalua, sa kojima je dobro povezano lokalnim vozom.

Ćefalu i Campofelice di Roccella

Ćefalu i obiližnji Campofelice di Roccella koji je nadomak Ćefalua, tipičnog sicilijanskog gradića, sa svojim dugim peščanim plažama u blizini Palerma (70 km) predstavljaju biser Mediterana. Nalaze se na samom severu Sicilije, istočno od Palerma. Peščana plaža, uske ulice, restorani, vinarije su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi.

Italijani kažu, „kada vidite Siciliju, otkrili ste ceo svet“. Proverite da li su u pravu!

Izleti

  • Monreale/ Palermo – Izlet uključuje obilazak katedrale u Monrealu sa velelepnim mozaicima iz 12. veka, period prvog sicilijanskog kraljevstva, obilazak katedrale u Palermu, šetnju ulicom Vitorio Emanuele do fontane „Četiri godišnja doba“, obilazak trga Pretora, crkve Martorana i Sv. Kataldo i pozorišta Masimo, građevina koja je inspirisala i režisera Franciska Kopolu.
  • Cefalu/ Monreale – Izlet uključuje obilazak katedrala iz vremena prvog sicilijanskog kraljevstva, Monreale sa velelepnim mozaicima i putovanje do primorskog gradića Cefalù.
  • Corleone/ Agrigent – Izlet uključuje obilazak Antimafijskog muzeja i gradića u unutrašnjosti ostrva udaljenog 60 km od Palerma, gde je vreme stalo i odakle potiče najsurovija mafija koja je vladala 80-tih godina, obilazak Agrigenta, doline kraljeva i velikog arheološkog parka gde se nalazi pet hramova iz 5. veka pre nove ere.
  • Etna/ Taormina – Izlet na Etnu vodi preko kontinentalnog dela ostrva na 2000 m nadmorske visine gde se nalaze krateri Silvestri. Postoji mogućnost odlaska do glavnog kratera žičarom. Nastavak putovanja do Taormine i obilazak pozorišta iz 3. veka pre nove ere.
  • Marsala/ Erice – Izlet vodi na zapadnu obalu ostrva pored velikih solana, obilazak vinskih podruma i degustaciju vina. Nastavak putovanja do srednjevekovnog grada Erice, koga su po predanju osnovali Trojanci.
  • Arhipelag Eolska ostrva – Obilazak ostrva vulkanskog porekla (Vulcano, Lipari, Stromboli, Panarea …)