Egipat

Republika Egipat, arapska država Severe Afrike, nalazi se izmedju Sredozemenog i Crvenog mora i Sahare i Arapske pustinje. Sinajsko poluostrvo predstavlja vezu dva kontinenta, Afrike i Azije. Glavni grad, Kairo sa više od 20 miliona stanovnika ujedno je i najveći grad u Africi.

Egipat je zemlja nastala s početka ljudske civilizacije na obalama i delti reke Nil koji teče iz Sudana prema severu do Sredozemnog mora.

Dugačka, burna i bogata istorija Egipta uticala je na istoriju celog sveta. Period vladavine faraona više dinastija, podeljen je u tri carstva: Staro, Srednje i Novo. U doba Starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovima stražari misteriozna Sfinga. U vreme Novog carstva na obalama Nila nikli su drevni spomenici koji beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izidin hram i Abu Simbel.

Danas je jedna od najposećenijih turističkih destinacija sveta u kojoj se trag prošlosti uklapa sa savremenim i modernim. Peščane plaže Crvenog mora, blaga koralnih grebena, raznolik podvonodni svet, čudesna lepota morskih dubina, nepregledna pustinja, kulturno-istorisjke znamenitosti i luksuzni hoteli udovoljavaju prohtevima i najzahtevnijih turista.

Hurgada, Egipat 

Hurgada, najpoznatije letovalište na Crvenom moru, nalazi se 475 km južno od Kaira.

Nekada ribarsko selo, počinje da se razvija sedamdesetih godina i danas predstavlja jedno od najznačajnijih modernih letovališta Crvenog mora. Grad ima oko 250.000 stanovnika a sastoji se iz tri dela: El Dahar (stari centar – arapski deo koji je zadržao orjentalni duh), Sakkala noviji centar i El Memsha (moderan turistički deo sa dugim šetalištem).

Na obali dugoj 45 km u ponudi je oko 250 hotela raznih kategorija, a u široj zoni od 70 km izgrađena su i nova letovališta El Gouna, Makadi bay, Sahl Hasheesh i Soma bay.

Primamljivo, najtoplije more na svetu sa belim peščanim plažama, noćna zabava u svetki poznatim klubovima, restoranima, kafićima i barovima sa trbušnim plesom, kupovina suvenira i začina u orijentalnim bazarima, šetnja po Memši, mogućnost fakultativnih u Luxor, na Rajsko ostrvo prednost su letovališta.

El Gouna

Ekskluzivan turistički centar, grad hotel koji se sastoji od nekoliko ostrva razdvojenih kanalima morske vode a povezanih mostovima. Zovu je „egipatska Venecija“ a nalazi se samo na 25 km od Hurgade.

Sharm el sheikh | Egipat

Obalu dugu 40 km okružena beduinskim naseljima, planinama i pustinjom, čine tri koralna zaliva: Nama Bay, Sharks Bay i Nabq Bay.

Obilje koralnih grebena na obali su stanište brojnih tropskih riba. Pilaz vodi je preko pontona u većini hotela sa izuzetkom peščanih plaža u Nama Bay-u.

Centar Sharma je zaliv Naama Bay u kojem se duž šetališta dugog 3 km nalazi veliki broj hotela, kafića, restorana i prodavnica. Pored sportova na vodi, ronjenja, vožnje džipovima i jahanja kamila kroz pustinju, gostima se nudi mogućnost fakultativne posete pravoslavnom manastiru Sveta Katarina i Mojsijevoj Gori, ili odlazak u Izrael – u Sveti grad Jerusalim, u Jordan – u antički grad Petra i u obližnji Nacionalni park Ras Mohamed ili na ostrvo Tiran.