Bugarska

                Grb Bugarske     Zastava Bugarske

Bugarska (bug. България), zvanično Republika Bugarska je država u jugoistočnoj Evropi. Graniči s GrčkomTurskom na jugu, Srbijom i Makedonijom na zapadu i Rumunijom na severu. Glavni grad Bugarske je Sofija. Ukupno stanovništvo je 7.537.929. Od toga 83,9% su Bugari, 9,4% su Turci, i 4,7% su Romi. Najraširenija vera je pravoslavna. Članica je NATO-a i Evropske unije

Bugarska se nalazi na važnom prometnom pravcu koji dolinom reke Marice povezuje srednju Evropu sa Malom AzijomBliskim istokom. Prometno značenje ima i granična reka Dunav kojom se izvoze poljoprivredne sirovine, a važna je i za dobijanje energije. Reljefno je Bugarska raznolik prostor. Okosnicu čini Marica sa svojom dolinom (Trakija). To su obradive površine na kojima, uz maritimne klimatske uticaje sa Egejskog mora, uspevaju različite kulture (duvan,pamukpovrćepirinačvinova lozažitarice).

Južnije su stari Rodopi, bogati ugljem i obojenim metalima. Osim rudarstva, stanovništvo se ovde bavi i šumarstvom iovčarstvom.

Severno od Marice nalazi se Stara planina ili Balkan koja je, suprotno nazivu, mladog, tercijarnog postanka. U brojnim zaštićenim kotlinama poznata je proizvodnja ruža i ružinog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Između Balkana i Dunava zaravnjena je Bugarska ploča. Na lesnim naslagama nastalo je plodno tlo gde se uz umerenu klimu razvila raznovrsna poljoprivredna proizvodnja.

U većim su gradovima industrijska postrojenja u kojima radi najveći deo bugarskog stanovništva. To su Plovdiv na Marici, Ruse na Dunavu, Varna i Burgas na crnomorskoj obali. Glavni grad Sofija (1.2 mil. st.) smešten je na prometnom pravcu koji iz srednje Evrope vodi na Bliski istok.