Bansko

Bansko zimovanje 2014

Bansko  je najbolji i najmoderniji od svih ski centara u Bugarskoj. Ima najviše snega I najdužu  zimsku  sezonu  od  sredine  decembra do sredine maja. Poslednjih nekoliko godina zahvaljujući velikim  investicijama sagradjen  je veliki broj novih i luksuznih hotela, apartmana, vila.

Grad  Bansko  nalazi  se na reci  Glazne, na severoistočnim padinama planine Pirin. Ime grada potiče  od  reči  BAN  što na bugarskom znači gospodar. Udaljen je 160 km od Sofije I  6 km od mesta Razlog. Bansko je postalo omiljeni SKI centar zahvaljujući kombinaciji izvrsnih SKI staza i jedinstvene arhitekture i istorije grada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 925.m  a skijališta su na visini od 2000-2600 metara. Planina Pirin ima sve karakteristike alpske klime i njen najviši vrh je  Vihren  2.914.metara.

SkiI staze nalaze  se u dve regije: Čalin Valog (1100-1600 m) I Šiligarnik (1700 – 2500 m). Udaljene su od grada oko 10 km i do njih se stiše za 25 minuta ski gondolom. Dužina ski staza je  65 kilometara. Ljubitelji  snouborda ovde mogu naći staze isključivo za njih.

Stari deo grada sa brojnim mehanama u kojima možete osetiti duh Bugarske privućiće Vas živom muzikom, ukusnom hranom i izvrsnim bugarskim vinima. Diskoteke i noćni klubovi rade celu noć, često do  jutra.

Južno od Banskog nalazi se nacionalni park Pirin, na Uneskovoj listi  kulturnih I prirodnih vrednosti. Nacionalni park bogat je  jezerima, pećinama, šumama…Predlažemo Vam da tokom boravka posetite Sofiju ili Riliski manastir.

Bansko ima veliki broj luksuznih hotela od kojih su neki i sa 5*,apartmana I malih porodičnih hotela. Spasilačka služba dežura 24 h dnevno.Na raspolaganju su ambulante sa lekarom i medicinskim osobljem. Hospitalizacija je moguća u samom Banskom. U samom gradu rade brojni stomatolozi i apoteke. Sve USLUGE SPASILAČKE SLUZBE I LEKARA SE NAPLAĆUJU, ZATO OBAVEZNO PREPORUČUJEMO  MEDJUNARODNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE.

Hoteli i apartmani

Comfort 

Aparthotel Grand Montana 

Aparthotel Lucky Bansko 

Astera Bansko Hotel and Spa ex-Tamplier 

Bansko Spa and Holidays 

Belvedere Holiday Club 

Emerald 

Evelina Palace 

Florimont Best Western Casino and Spa 

Gardenia 

Green Life Ski and Spa 

Katarino Spa 

Lion Bansko 

Mountain Paradise III 

MPM Guinness 

MPM Sport 

MPM Vila Roka 

Perun Lodge 

Pirin 

Regnum Aparthotel and Spa 

Royal Towers 

St George Ski and Spa 

St Ivan Rilski 

Strazhite 

Sunrise Park and Spa 

Tanne 

Vihren Palace and Residence 

Kempinski Grand Arena 

Premier Luxury Mountain Resort